Інтенсивний курс NEXT GENERATION PUBLIC LEADERS для здобувачів вищої освіти освітніх програм кафедри економіки та публічного управління (спеціальність 281 Публічне управління та адміністрування)

26.04.2023 | 04:47

24 квітня 2023 року на базі Львівського національного університету імені Івана Франка та у партнерстві із Міжрегіональним управлінням Національного Агентства України з питань державної служби у Львівській та Закарпатській областях, Львівським регіональним відділенням Асоціації об’єднаних територіальних громад, Асоціацією Місцевих Рад «Ради Львівщини» стартував інтенсивний курс NEXT GENERATION PUBLIC LEADERS – п’ятиденний інтенсив не тільки для студентів, які навчаються за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування», але усіх, хто зацікавлений та бажає бути діячем змін у нашій країні.

Метою проведення заходу є допомога студентам у засвоєнні теоретичних знань, які вони отримали під час навчання, а також на основі практичної роботи і завдань із кейсами – набуття корисних навичок для майбутнього працевлаштування за спеціальністю. Зокрема, курс NEXT GENERATION PUBLIC LEADERS покликаний сприяти залученню до перегляду та оновлення освітніх програм і кваліфікаційних вимог компетентних публічних управлінців як основних стейкхолдерів і партнерів. Також організатори ставлять собі за мету на базі практичних інструментів та основних управлінських процесів сформувати у молоді розуміння ролі молоді та молодіжної політики в публічному управлінні, змін в управлінні на місцевому рівні, які навички потрібно розвивати для успішного працевлаштування та побудови своєї кар’єри.

Розпочався захід із підписання Меморандуму про співробітництво між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Міжрегіональним управлінням Національного Агентства України з питань державної служби у Львівській та Закарпатській областях, Львівським регіональним відділенням Асоціації об’єднаних територіальних громад, Асоціацією Місцевих Рад «Ради Львівщини», Новояворівською міською радою, Підберізцівською сільською радою Львівського району Львівської області, яке відбулося за участі першого проректора Андрія ГУКАЛЮКА, який зазначив, що «Університет  відкритий до співпраці зі стейкхолдерами та роботодавцями, адже це один із головних елементів якісної освіти, зокрема, у форматі неформальної освіти. Такі практичні інтенсиви та взаємодія відкривають можливості не тільки перед випускниками для успішної професійної реалізації на сучасному ринку праці, але й перед роботодавцями – розповісти про переваги своєї сфери діяльності і знайти собі перспективних успішних працівників».

У перший день відкриття інтенсиву до здобувачів вищої освіти звернувся перший проректор Андрій ГУКАЛЮК. «Тематика  обговорень та лекцій інтенсиву є дуже насиченою та різноманітною, що становитиме неабиякий іентерес для майбутніх публічних управлінців. Це один із таких заходів, який допомагає здобувачам вищої освіти не лише здобути нові знання, вміння та навички, але й отримати знання з практичного досвіду. Саме завдяки практичним кейсам здобувачі швидше можуть зрозуміти отримані  теоретичні знання. Дякую кафедрі економіки та публічного управління факультету управління фінансами та бізнесу ЛНУ ім. Івана Франка за якісну організацію заходу і бажаю усім учасникам продуктивно провести час, максимально використати усі потенційні можливості», – зазначив Андрій ГУКАЛЮК і додав, що до курсу долучилися здобувачі різних спеціальностей та інших закладів вищої освіти м. Львова, що свідчить про актуальність тематики виступів спікерів серед активної патріотичної української молоді.

Привітав учасників декан факультету управління фінансами та бізнесу Андрій СТАСИШИН. «Сьогодні тут зібралися молоді люди, які вболівають за Україну, тримають руку на пульсі та відкриті до нових знань і нових можливостей. Ви перебуваєте у правильному місці у правильний час. Саме час – сьогодні найцінніший ресурс і ви розумієте, як його використати ефективно. Сьогоднішні доповідачі – молоді та успішні публічні управлінці, які поділяться власним досвідом побудови своєї кар’єри. В умовах воєнного стану уміння та навички, як ніколи, перевіряються практикою – приймати ефективні рішення, дбати про громаду та її мешканців, творити зміни в громаді та Україні – це вкотре підтверджує фаховість наших випускників», – підкреслив Андрій СТАСИШИН..

Так, у перший день роботи курсу Василь КОВАЛЬ (голова Підберізцівської сільської територіальної громади, голова Львівського регіонального відділення Асоціації об’єднаних територіальних громад) охарактеризував структуру Підберізцівської ТГ та особливості її формування, фінансову спроможність та специфіку формування бюджету, визначив показник фіскальної віддачі території громади, проаналізував людські ресурси, доступ до ринку праці та товарних ринків. Особливу увагу в доповіді приділив процесу децентралізації, виділив переваги та ризики децентралізації для довготривалого розвитку громади. Як зазначив Василь Коваль: «Важливим завданням громади є проведення належної молодіжної політики, врахування думки молодого покоління у процесі прийняття управлінських рішень, створення можливостей для реалізації ідей молоді, розвиток молодіжної інфраструктури, залучення молодих людей як кадрового ресурсу до роботи в органі місцевого самоврядування. З цією метою громада досліджує проблеми та потреби молоді, організовує громадські слухання та промоційні заходи, підтримує розвиток молодіжних організацій.»

Також у перший день навчання учасники курсу прослухали Володимира МАЦЕЛЮХА (Новояворівський міський голова) про «Діяльність органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану». У доповіді звернув увагу на процес становлення Новояворівської громади, вирішення кадрових питань, формування документації, розробку та реалізацію проектів. Чимало питань було присвячено особливості діяльності органу місцевого самоврядування в умовах воєнного стану: створення загонів самооборони, забезпечення цілодобової роботи ради, формування блокпоста, приймання великої кількості ВПО, налагодження побутових умов для проживання та харчування біженців тощо. Як це було усвідомити 24 лютого 2022 року меру та підготувати громаду. Що робити і як приймати рішення. Страшним потрясінням для громади стало 13 березня 2022 року, коли було завдано потужного ракетного удару по військових об’єктах  на території громади. Ця подія зумовила необхідність швидко приймати рішення, оперативно реагувати на непередбачені виклики, проявляти максимум уваги та підтримки постраждалим та їх сім’ям. Нині громада розробила проект нової Стратегії розвитку громади, яка враховує особливості роботи в умовах війни, розвивається практика співпраці з міжнародними фондами, які надають гуманітарну допомогу.