Інноваційні методики і технології навчання фахових дисциплін на кафедрі фінансового менеджменту

22.03.2023 | 22:04

З метою вдосконалення навчального процесу та активізації процесу використання інноваційних методик та навчальних технологій 21 березня доценткою кафедри фінансового менеджменту Ольгою Сич проведено семінар-тренінг з дисципліни «Адміністрування податків і зборів» для здобувачів освітньої програми «Фінанси, митна та податкова справа» першого бакалаврського рівня. Це дало змогу залучити студентів до творчого спілкування та обговорення питань податкової культури в суспільстві, навчання працювати в команді, що допомагає підвищити ефективність сприйняття матеріалу та набуття необхідних навичок.

Обговорення актуальної податкової тематики відбувалось у форматі «Світового кафе». Ця методика дозволяє створити невимушену атмосферу обміну думками та ідеями, почути різні точки зору на існуючі проблеми та залучити усіх студентів до пошуку шляхів їх вирішення. Таким чином, студенти груп УФФ-41 та УФФ-42 поділились на 3 команди, що представляли податківців, бізнес та громадян держави. Спочатку учасники формували «Книгу скарг і пропозицій» щодо податкової культури  з точки зору своєї цільової групи. На другому етапі учасники команд змінювали столи та вносили свої пропозиції до напрацювань інших команд, відшукуючи прогалини та пропонуючи нові способи вирішення проблем. На завершальному етапі «господарі столу», які вели запис усіх пропозицій, представили звіт про напрацьовані ідеї вдосконалення податкової культури в Україні.

Так, команда «Громадян» наголосила на необхідності спрощення податкового законодавства, його зрозумілості та справедливості для пересічних громадян, а також та на підвищенні податкової грамотності суспільства. Команда «Бізнесу» серед викликів вказала мінливість та складність адміністрування ряду податків, що тягне за собою порушення та тінізацію доходів та діяльності бізнесу, наявність корупційних схем при вирішенні податкових суперечок.

Команда «Податківців» виявила проблеми у комунікації платників податків та податкових органів, недостатність та невисоку якість консультаційних послуг та як наслідок – низьку довіру до податкової служби.

В той же час команди погодились, що відбуваються позитивні зміни у відносинах платників податків та податкових органів, наголосили на перспективних напрямках покращення податкової культури в суспільстві. Це діджиталізація послуг, звітування та відкритий доступ до податкових реєстрів, покращення іміджу податківців, рух податкової в бік консультаційної, сервісної служби, що покращує взаємодію та сприяє повноті та своєчасності сплати податків до бюджету.

Основною особливістю застосування такої методики є її спрямованість на формування досвіду та поведінки фахівця в середовищі професійної діяльності, зорієнтованість на досягнення конкретних результатів.

Проведений семінар-тренінг дозволив студентам не тільки отримати та застосувати на практиці необхідні знання та уміння, але і сформувати систему професійних компетенцій, які  потрібні сучасному фахівцю у сфері фінансів щодо покращення податкової культури в Україні. Це допоможе студентам успішно виконувати поставлені завдання та мати конкурентні переваги на ринку праці України.