«Як навчитись грамотно управляти своїми коштами»

05.11.2018 | 18:53

До Всесвітнього дня заощаджень для студентів 2-го курсу спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» (спеціалізації «Фінанси, митна та податкова справа») 30 жовтня було проведено лекцію-зустріч на тему «Як навчитись грамотно управляти своїми коштами». Власним досвідом ділилися Уляна П’ятак – начальник управління роздрібного бізнесу та Ольга Филипенко – hr-менеджер ПАТ АКБ «Львів».

Під час зустрічі спеціалісти ПАТ АКБ «Львів» розказували студентам про те, як правильно керувати власними коштами, планувати доходи та витрати, а також як заощаджувати і вміло розпоряджатися зекономленими грошима.

Уляна П’ятак розказала студентам про форми заощаджень, фактори і мотиви, що впливають на їх рівень, а також навела дані щодо практики заощаджень населення в різних країнах світу. «За статистикою 80% німців, іспанців, французів та англійців щомісяця відкладають до 10% свого місячного заробітку. Так, шведи при народженні дитини відкривають депозит, на який щомісяця кладуть до 100 євро. І так накопичують гроші до 16-річчя дитини. А у 35 років вони починають відкладати собі на пенсію. Натомість в Україні кожна економічна криза призводить до падіння рівня депозитних внесків».

Ольга Филипенко наголосила, що заощадження мають велике значення не лише для особистого добробуту, але є ключовими для розвитку сучасної економіки. «Українці повинні розуміти, що для економіки нашої країни критично важливою є банківська система, яка функціонує насамперед завдяки депозитам». Тож для тих студентів, яким вдалося заощадити певні кошти, і які планують покласти їх на депозит, п. Ольга дала кілька порад щодо визначення надійності банку.

Лекцію організовано доцентами кафедри державних та місцевих фінансів Шушковою Ю.В. та Бугіль С.Я. в рамках навчальної дисципліни «Фінанси».