Гостьова онлайн-лекція для студентів освітніх програм кафедри економіки та публічного управління. Карпеченковва Ганна: «Політика гендерної рівності в органах публічної влади в Україні»

14.10.2022 | 20:59

11 жовтня 2022 р. для викладачів та студентів кафедри економіки та публічного управління факультету управління фінансами та бізнесу відбулася гостьова онлайн-лекція Карпеченкової Ганни  на тему «Політика гендерної рівності в органах публічної влади в Україні». Карпеченкова Ганнаа – Голова Громадської організації “Пані Патронеса”, старша координаторка проєкту “Міста і громади, вільні від домашнього насильства” Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, експертка у сфері запобігання та протидії гендерно зумовленому насильству.

Забезпечення рівних прав і можливостей для жінок і чоловіків – одна з невід’ємних складових євроінтеграційного курсу. Впродовж останніх років Україна зробила значний поступ у розвитку гендерної рівності: ухвалили та імплементували десятки стратегічних документів із гендерним компонентом. Жінки частіше обирають спеціальність, відштовхуючись від власних бажань та професійних інтересів.

Відповідно до ухвалених нормативних документів, соціальний статус, посадові обов’язки та репутаційні позиції перестають бути предметом тиску в органах влади. В органах публічної влади формується така система, де професіоналізм, а не стать, стає критерієм для отримання додаткових можливостей розвитку. Незважаючи на позитивні зрушення, ми обговорили й проблеми сьогодення: відмінність в оплаті праці, гендерна сегргація, гендерні стереотипи.

Як українські інституції можуть викорінити гендерні бар’єри та чому гендерна рівність впливає на довіру до органів влади в Україні? Важливо вдосконалити внутрішню політику та процедури, які забезпечують однаковий доступ до всіх можливостей і ресурсів.

Як зазначила пані Ганна, кожна успішна імплементація в частині гендерної рівності відкриває новий пул змін, які треба втілювати для подальшої євроінтеграції. Основою забезпечення гендерної рівності та сталого розвитку суспільства є поєднання політики гендерного інтегрування в усіх сферах життя і за всіма напрямами суспільного розвитку та поліпшення становища жінок у тих сферах, де існує нерівність.