Гостьова лекція «Захист прав людини і громадянина». Микитин Ігор (директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області)

17.05.2022 | 23:52

17/05/2022 року для здобувачів вищої освіти Освітніх програм «Управління персоналом в органах публічної влади та бізнес структур» і «Публічне управління та адміністрування» була проведена гостьова лекція.

Гостьову лекцію читав директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області – Микитин Ігор Йосифович. Тема лекції «Захист прав людини і громадянина».

Права людини – це моральні права, які має кожна особа у світі просто лише завдяки тому, що він або вона є людиною. Вимагаючи дотримання наших прав людини, ми морально вимагаємо, зазвичай від уряду нашої країни, не робити чогось, тому що це є втручанням у мою особисту сферу, попранням моєї особистої гідності. Ані інша людина, ані будь-який уряд не можуть позбавити нас наших прав людини.

Сьогодні захист прав громадян розуміється як одна з неодмінних ознак сучасної держави, забезпечення реальності прав і свобод людини та громадянина виступає своєрідним індикатором сталості й зрілості держави.

Під час лекції ми вкотре переконалися, що права і свободи людини та громадянина становлять не якийсь абстрактний зміст правової держави, а вимагають від неї розв’язання цілком конкретних завдань – визнання та забезпечення таких прав, свобод і законних інтересів, що у свою чергу, передбачає охорону та захист прав громадян. Крім цього, забезпечення і захист прав та свобод людини і громадянина, є не просто окремим завданням правової держави, а її цільовою метою, генеральним напрямом діяльності, який має втілюватись в усіх сферах публічного управління. На національному та міжнародному рівнях існує законодавство, що накладає обмеження щодо того, як уряди можуть ставитися до своїх громадян. Як окремі індивідууми ми маємо не лише поважати права інших осіб у повсякденному житті, а й пильно стежити за нашим урядом та діяльністю органів влади. Захисні системи існують для всіх нас, лише якщо ми користуємося ними.

Збройна агресія рф і її повномасштабне вторгнення на територію України змусили весь державний апарат і суспільство в цілому перейти до оперативного функціонування в умовах правового режиму воєнного стану. Для учасників було цікаво також обговорити про звернення тимчасово переміщених осіб за допомогою, стан забезпечення їх прав при перебуванні у Львівській області, про взаємодію із органами місцевого самоврядування.

Гідність людини, беззаперечно, є однією із основоположних цінностей людства. Порушення цього уставу неприпустиме за жодних умов, навіть у період дії воєнного стану.