Гостьова лекція «Гендерні виклики публічного управління на сучасному етапі розвитку України»

21.05.2021 | 05:39

19/05/2021. У рамках святкування «Днів науки в Університеті» на кафедрі економіки та публічного управління було проведено гостьову онлайн-лекцію. Тема лекції «Гендерні виклики публічного управління на сучасному етапі розвитку України». Слухачами лекції були студенти  спеціальності «Публічне управління та адміністрування» освітніх ступенів «бакалавр» та «магістр».  Загальна кількість учасників лекції – 65 осіб.

Мета лекції: виявити та проаналізувати гендерні виклики публічного управління на сучасному етапі розвитку України.

Гості-спікери лекції:

  1. Елла Ламах – к.соціол.н., доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії, гендерна експертка Української Гельсінської спілки з прав людини, гостьова дослідниця за програмою імені Фулбрайта (2017–2018) в Колумбійському університеті (США).
  2. Максим’як Ольга – депутатка Луцької районної ради, координаторка Жіночого Руху у Волинській області, Співголова Міжфракційного об’єднання «Рівні Можливості» у Луцькій районній раді.

 

Модератори заходу : д.е.н., доц. Капленко Г.В. та к.е.н., доц. Зеленко В.А.

Лектори  закцентували увагу на те, що ми традиційно говоримо про гендер як про «соціальну стать» або «соціально сконструйовану стать».  Гендер, як соціально сконструйований кластер, зі статтю базово ніяк не пов’язаний. Гендер як соціальний конструкт, визначає соціальну стать людини. Крізь призму погляду на особу, гендер – це соціальний статус, котрий визначає індивідуальні можливості як в освіті, так і у професійній діяльності, доступі до влади, сексуальності, сімейній ролі та репродуктивній поведінці.

Гендерні стереотипи направляють в пастку хибних висновків, вважаючи статеві розбіжності більш суттєвими і вагомими, ніж індивідуальні, персональні. Як наслідок, це зумовлює реальну шкоду, не даючи людям можливості реалізувати свій багатий потенціал.

Використання гендерних стереотипів зумовлює зниження легітимності жіночності в політичній сфері та веде до зменшення можливостей жінок брати участь у реалізації функцій влади та управління, що у свою чергу є проявом гендерної нерівності в суспільстві. У структурі ВРУ попереднього скликання було 12.5% жінок, даного скликання – 20,5%.

Під час лекції гості спільно з викладачами та студентами активно та продуктивно дискутували. У підсумку зробили висновок. Основою гендерної рівності є не просто різниця в статусах, ролях та інших аспектах життя чоловіків і жінок, але і аналіз влади та домінування, що утверджуються в суспільстві через гендерні ролі і відносини.