ЕФЕКТИВНА СПІВПРАЦЯ УНІВЕРСИТЕТУ ТА СТЕЙКХОЛДЕРІВ (РОБОТОДАВЦІВ) – ЗАПОРУКА ПІДГОТОВКИ ЯКІСНИХ ФАХІВЦІВ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО ДЕРЖАВИ

09.02.2021 | 09:30

Світовий досвід європейських країн, і України в тому числі, відображає прагнення виробити єдину політику, яка б відповідала сучасним викликам, пов`язаним із адаптацією до структурних змін у глобальній сфері, сприяла підвищенню рівня зайнятості, забезпечувала якісну професійну підготовку кадрів для сфери публічного  управління та адміністрування. Основною умовою є взаємодія трьох зацікавлених сторін: держави, закладів освіти і стейкхолдерів (роботодавців).

Львівський національний університет імені Івана Франка системно здійснює роботу щодо залучення стейкхолдерів (роботодавців) до підготовки затребуваних на ринку праці України фахівців з публічного управління та адміністрування. Зі свого боку керівництво організацій сфери публічного управління та адміністрування зацікавлені в інвестиціях у людський капітал, адже це економічно вигідно.

Ефективність взаємодії закладу вищої освіти та стейкхолдерів значно зростає за умови, коли партнери-роботодавці є зацікавленими учасниками освітніх та інноваційних процесів. Це сприяє оволодінню здобувачами вищої освіти професійними компетенціями, актуальними на сучасному ринку праці.

З цією метою протягом грудня 2020р. – лютого 2021р.  завдяки підготовчій роботі колективу Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Львівській та Закарпатській областях, кафедри публічного адміністрування та управління бізнесу і кафедри економіки та публічного управління  Львівського національного університету імені Івана Франка відбулися робочі наради з керівництвом та здобувачами вищої освіти щодо наповнення та кореляції освітніх компонент Освітньо-професійних програм спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування другого (магістерського) рівня.

Так, протягом січня – лютого 2021 року Міжрегіональним управління забезпечено проходження виробничої (зі спеціалізації) практики 10 магістрів спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування»  Львівського національного університету ім. Івана Франка.

В ході проходження практики 8 лютого 2021 року начальником Міжрегіонального управління Ярославом Ковалем було  проведено інформаційно-навчальний семінар для здобувачів-практикантів на тему “Трансформація державної служби в Україні: сучасні виклики”. Також Ярослав Коваль провів робочу зустріч з  в.о. зав. кафедри публічного адміністрування та управління бізнесом, д.е.н. Комарницькою Ганною Омелянівною та в.о. зав. кафедри економіки та публічного управління, д.е.н. Капленко Галиною Вікторівною за участю магістрів публічного управління та адміністрування з питань напрацювання пропозицій до вдосконалення освітньо-професійної програми за даною спеціальністю.

У ході зустрічі із стейкхолдером також обговорювалось питання про необхідність перегляду та внесення змін до освітньо-наукової програми «Публічне управління та адміністрування» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування галузі знань 28 Публічне управління та адміністрування згідно із змінами до Постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1341 «Про затвердження Національної рамки кваліфікації» (із змінами, внесеними згідно з Постановами № 509 від 12.06.2019, № 519 від 25.06.2020р.) та наголошено на доцільності приведення ОНП «Публічне управління та адміністрування» до відповідності восьмому кваліфікаційному рівню за Національною рамкою кваліфікацій.

Таке співробітництво колективу кафедр, які готують фахівців з  публічного управління та адміністрування з організаціями публічної сфери матиме прямий вплив на діяльність та досягнення стратегічних цілей зацікавлених у тісній співпраці сторін.