Студенти ОП “Інформаційні технології в бізнесі” в Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського

27.05.2023 | 15:47

26 травня 2023 року викладачі кафедри цифрової економіки та бізнес-аналітики Шевчук І. Б., Васьків О. М. та Задорожна А. В. разом зі студентами спеціалізації «Інформаційні технології в бізнесі» відвідали Державний меморіальний музей Михайла Грушевського. Слід зазначити, що своє існування музей почав у роки Незалежності, коли з 2000 року він став відкритим для відвідувачів.

Виставкові зали музею присвячені практично всім етапам життя та творчій праці українського історика, громадського та політичного діяча,  Голови Центральної Ради УНР Михайла Грушевського. Особливий акцент зроблено на львівському періоді діяльності М. Грушевського (1894 – 1914 рр.).

У музеї відновлено унікальні інтер’єри – меблі, речі побуту, фотографії, документи, які повертають нас у початок ХХ ст. Надзвичайної краси так звана «гуцульська кімната» прикрашена візерунками на стелі та стінах, у ній розташована стилізована гуцульська піч (кахлі до якої було виготовлено на відомій фабриці архітектора І.Левинського). Тут же знаходиться кафедра, за якою часто любив працювати Михайло Сергійович.

Студенти ознайомилися з документами, які пов’язані з діяльністю Української Центральної Ради та Української Народної Республіки. Особливо цікавими виявилися атрибути нашої державності того періоду, печатки, Універсали, закордонна періодика, на шпальтах якої розповідається про події Української Революції.

У вітринах музею були представлені прижиттєві видання  «Історії України-Руси», десятитомна праця, роботу над якою Михайло Грушевський розпочав у Львові, та інші праці: «Історія української літератури», «Ілюстрована історія України», «Всесвітня історія». Унікальна карта 1918 р. відображає карту України періоду Української Народної Республіки.

Зазначимо, що заслуги Михайла Грушевського як науковця, громадського діяча, патріота своєї держави є неоціненними.