До Дня Української Державності

02.08.2022 | 20:13

https://financial.lnu.edu.ua/en/department/economics-and-management-departmenthttps://financial.lnu.edu.ua/en/department/economics-and-management-departmenthttps://financial.lnu.edu.ua/en/department/economics-and-management-departmenthttps://financial.lnu.edu.ua/en/department/economics-and-management-departmenthttps://financial.lnu.edu.ua/en/department/economics-and-management-department

28 липня 2022 року, у День Хрещення Київської Руси-України, наша держава вперше відзначає День Української Державності, що був встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423 з метою утвердження у вітчизняному суспільстві тисячолітніх традицій українського державотворення. Саме сьогодні наша держава відзначає 1540-ву річницю української державності, адже, за дослідженнями зарубіжних та вітчизняних істориків, саме українці входять у п’ятірку народів Європи із найдавнішою традицією державотворення.

З нагоди Дня Української Державності професорсько-викладацький склад кафедри публічного адміністрування та управління бізнесом та здобувачі вищої освіти освітньої програми «Публічне адміністрування та управління бізнесом» прослухали лекцію завідувача кафедри давньої історії України та архівознавства Львівського національного університету імені Івана Франка,  к.і.н., доц. О. Щодри на тему «Українська державна традиція: генеза і розвиток в Києво-Руській державі», що відбулась за сприяння Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації. Лекторка розкрила питання витоків української державності та історії державності сучасних європейських країн, ознайомила слухачів із першими згадками про Русь у літописах («Повість Временних літ») та у зарубіжних джерелах, перша згадка про Русь у яких датована 18 травня 839 р. Також існують історичні знахідки, що доводять можливість виникнення української державності ще за двісті років до Хрещення Київської Руси-України князем Володимиром Великим.

Відтак, знання вітчизняної історії, володіння достовірними фактами щодо українських державотворчих процесів, формування патріотичної свідомості у громадян держави виступають могутньою зброєю в інформаційній війні, адже сучасна повномасштабна війна в Україні є не лише боротьбою за незалежність та територіальну цілісність нашої держави, але й за ідентичність нашого народу як української нації.