Бюджетний менеджмент та управління ресурсами територіальних громад

14.03.2021 | 12:25

12 березня 2021 р., вивчаючи бюджетний менеджмент (лектор – проф. Ватаманюк-Зелінська У.З.), студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» мали змогу зустрітись із нашим випускником – начальником відділу регіональної політики, проєктної, інвестиційної діяльності та туризму Миколою Панасюком (Волинська область). Зустріч відбувалась в онлайн форматі. Студенти мали змогу поспілкуватись на теми, які стосуються проблем  територіальних громад, які об’єднались у жовтні 2020 р. і зараз знаходяться у стані реорганізації. Камінь-Каширська міська громада є однією з таких (раніше п. Микола очолював Бузаківську сільську раду Камінь-Каширського району).

Питання, що виникли в процесі обговорення стосувалися практики організації бюджетного процесу; доходів і видатків бюджету розвитку ОТГ та її цільових програм; діяльності підприємств, які функціонують на території ОТГ, сплачуючи податки до бюджетів за місцем їх реєстрації; використання земель, які знаходились за межами населених пунктів ОТГ і передані у комунальну власність; найбільших та мінімальних обсягів надходжень і видатків бюджету; методів залучення додаткових надходжень для розвитку території, а також виділення коштів з бюджету ОТГ на закупівлю медобладнання у зв’язку з поширенням COVID-19.

Обговорили нові законодавчі ініціативи щодо проведення чіткої межі між фінансовим забезпеченням власних та делегованих повноважень, відзначивши, що це вимагає перехідного періоду та зміни моделі місцевих податків (впровадження права місцевого самоврядування визначати місцеві податки на власний розсуд, скасування нижньої межі податку на нерухоме майно 60 м.кв., перехід від моделі “податку на розкіш” в транспортному зборі на загальнообов’язкову виплату чи виплату за СО2, тощо).

Крім того, студенти проводили аналогії із розвитком та фінансуванням своїх громад, адже більшість – із різних областей України і, обравши фах фінансиста, зможуть працювати у місцевому самоврядуванні.