Презентації курсу “Журналістика даних” у Львівському національному університеті імені Івана Франка

30.08.2024 | 14:55

28 серпня 2024 року в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася пресконференція, де було презентовано впровадження курсу “Журналістика даних”.  Курс має на меті підготувати нове покоління журналістів та публічних службовців, здатних працювати з відкритими даними та вміти використовувати їх у своїй роботі. ЛНУ імені Івана Франка став одним із чотирьох провідних університетів України, де впроваджується цей курс.

Участь у пресконференції взяли перший проректор ЛНУ ім. Івана Франка Андрій Гукалюк, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар, декан факультету управління фінансами та бізнесу Андрій Стасишин, начальник управління з питань цифрового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Максим Столярчук, експертка з відкритих даних Міністерства цифрової трансформації України Яніна Любива та керівниця напрямку відкритих даних проєкту «Підтримка цифрової трансформації» (DTA) Надія Конащук.

Від факультету управління фінансами та бізнесу також були присутні завідувачка кафедри публічного адміністрування та управління бізнесом Ганна Комарницька, доценти Олена Герасименко та Олена Решота, асистент кафедри Наталія Патеруха, здобувачі першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти освітньо-професійної програми «Публічне адміністрування та управління бізнесом».

Адже уже в першому семестрі на факультеті управління фінансами та бізнесу студенти-магістранти спеціальності 281 “Публічне управління та адміністрування” освітньо-професійної програми «Публічне адміністрування та управління бізнесом» матимуть можливість стати одними з перших в Україні, хто вивчатиме цей курс. Курс “Використання відкритих даних в публічному врядуванні” – це адаптована версія “Журналістики даних”, яку спеціально впровадили на кафедрі публічного адміністрування та управління бізнесом  факультету управління фінансами та бізнесу з метою підготовки висококваліфікованих професіоналів в публічній сфері.

Здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти матимуть змогу вивчати:

– нормативно-правову базу відкритих даних;

– інструменти та методи роботи з різними джерелами;

– обробку машиночитаної інформації;

– основи візуалізації даних;

– принципи роботи з відкритими даними в публічному секторі тощо.

Вміння працювати з відкритими даними – сьогодні це ключова компетенція для майбутніх фахівців у сфері публічного управління та адміністрування. Це допоможе нашим студентам стати ефективними управлінцями, здатними приймати обґрунтовані рішення на основі даних.

Курс розроблено за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та міжнародних партнерів (USAID і UK Dev) у рамках проєкту “Підтримка цифрової трансформації”.

Приєднуємось до інновацій у сфері публічного управління!