Відбувся воркшоп центру досконалості імені Жана Моне «ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ ТА УКРАЇНІ»

17.12.2018 | 14:40

      12–13 грудня 2018 року доц. кафедри економічної теорії Зеленко В.А. брав участь у воркшопі центру досконалості імені Жана Моне

«ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ ТА УКРАЇНІ»

          Захід організовувався згідно плану реалізації проекту 599469-EPP-1-2018-1-UA-EPJMO-СоЕ: ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ЦЕНТР З ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТУДІЙ.

Серед тем які обговорювались слід виділити такі:

  • Відповідність законодавства України про захист споживачів Угоді про асоціацію між Україною та ЄС
  • Зміст прав та обов’язків споживачів за законодавством України та за правом ЄС
  • Захист прав споживачів у цифровому суспільстві
  • Вимоги ЄС у сфері ринкового нагляду
  • Реформування системи ринкового нагляду в Україні: інституційні моменти
  • Ринковий нагляд і механізм вирішення спорів: сучасний стан і перспективні напрями реформування з точки зору бізнесу і споживачів

         Офіційне відкриття та привітання здійснила Марія Олексіївна Зубрицька, проектор ЛНУ імені Івана Франка та координатор проекту Оксана Ігорівна Головко-Гавришева.

       Цікавим практичним досвідом поділилася Тетяна Володимирівна Гринчук, начальник управління контролю та захисту прав споживачів департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики (Міністерство економічного розвитку та торгівлі).

     Про Концептуальні засади реформування системи захисту прав споживачів в Україні у контексті євроінтеграції розповів Олександр Петрович Васильчук, начальник відділу державної політики у сфері захисту прав споживачів управління контролю та захисту прав споживачів департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики. Про проблему обізнаності українських споживачів говорила Оксана Олегівна Шпірко, головний спеціаліст відділу державної політики у сфері захисту прав споживачів управління контролю та захисту прав споживачів департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики.

      Серед інших учасників були присутні представники від облдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування органів нагляду за дотриманням прав споживачів в Україні, академічна спільнота Університету.

     У підсумку першого дня, учасники обговорювали стратегічне планування і розробку напрямів модернізації системи захисту прав споживачів відповідно до стандартів ЄС.

      Продуктивним виявився і другий день заходу, в ході якого обговорювалась тема «Ринковий нагляд в Україні – чого чекати українському бізнесу?». Так, до дискусії представників МЕРТ долучились: Володимир Коруд, віце-президент Львівської торгово-промислової палати із доповіддю «Ринковий нагляд і захист прав споживачів очима бізнесу – власний погляд»; Антон Подільчак, голова Координаційної ради Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації – «Формування регуляторного середовища і неурядовий сектор: точки дотику і взаємодії»; Ольга Белікова, юридична компанія – «Advice Group», «Комплаєнс як альтернатива державному регулюванню захисту споживача».

      У підсумку, учасники обговорювали формування ефективної моделі щодо захисту прав споживачів в Україні за прикладом ЄС, де вже сконструйована продуктивна взаємодія влади, бізнесу та громадських організацій.