Звернення Вченої ради Львівського національного університету імені Івана Франка до громадян України

11.04.2019 | 13:50

Дорогі Українці!

Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка, усвідомлюючи необхідність позбавлення політичної залежності від московської імперії та незворотність проєвропейського розвитку країни, висловлює всебічну підтримку національно-державницькому курсові нашої держави до повної інтеграції у ЄС і НАТО, закріпленому в Конституції України, і закликає українське суспільство здійснити обдуманий вибір 21 квітня 2019 року.

За п’ять років, що минули від початку Революції Гідності та злочинного військового вторгнення на нашу землю кремлівських військ, ми змогли зупинити просування ворожої окупаційної агресії углиб держави, суттєво відновити мілітарний потенціал української армії, ініціювати потужний міжнародний спротив агресорові – від засудження завойовницької політики кремля до запровадження економічних санкцій та дипломатичної ізоляції. Всередині країни відбулися важливі ідеологічні процеси декомунізації суспільного простору, відновлення історичної пам’яті та достойного вшанування борців за незалежну соборну українську державу, повернення самостійного статусу для православної церкви України. Важливим випробуванням на встановлення нових суспільно-політичних принципів у постмайданний період стало проведення першого туру виборів Президента України – яскравий приклад торжества європейської демократії для усього цивілізованого світу.

На жаль, історичний досвід доводить усім нам, що легковажне ставлення до побудови соборної самостійної української держави неминуче призводить до втрати незалежності і чергового настання національної летаргії. І лише наші об’єднані зусилля не дозволять вкотре занедбати відроджений через століття державницький статус повноцінного суб’єкта міжнародного права, змарнувавши самовіддану жертовність лицарів національно-визвольної революції, нескорених вояків УПА, інтелектуальну офірність діячів дисидентського руху, протестну безкомпромісність студентської Революції на Граніті, демократичні ідеали Помаранчевої Революції, дочасно обірвані життя Героїв Небесної Сотні і незламних кіборгів – безстрашних бійців східного фронту.

Напередодні другого туру виборів Президента закликаємо усіх громадян України відчути всю повноту власної відповідальності за цивілізаційний вектор у майбутній період нашого державотворення. Ми повинні чітко усвідомити, що у доленосний для країни час, кожен мислячий українець не має жодного права на електоральні експерименти та громадянську байдужість. Наша спільна мета – послідовне утвердження національної держави, за яку віддали своє життя десятки поколінь українських Героїв.

 

Голова

Вченої ради                                                                         В.П.Мельник