“Тиждень здоров’я” на факультеті управління фінансами та бізнесу

15.04.2019 | 10:41

З нагоди Всесвітнього Дня здоров’я, що відзначається у цілому світі 7 квітня, з 8 по 12 квітня на факультеті управління фінансами та бізнесу проходив “Тиждень здоров’я”.

Мета святкування – підкреслити важливість здоров’я кожної людини і людства в цілому. У наш час здоров’я – це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища.

 

8 квітня

Розпочався Тиждень здоров’я із динамічної руханки. Під запальну музику Марія Казакова та Сергій Андрусік заохочували всіх присутніх рухатися активніше. Після виконання ряду фізичних вправ, енергійні, бадьорі та у піднесеному настрої студенти повернулися до занять.

У другій половині дня студенти зустрілись із Олександрою Буц – дієтологом, нутріціологом, психологом та просто красивою жінкою, яка прочитала лекцію на тему «Харчування для мозку».

Серед головних тез, озвучених на зустрічі, наступні:

  1. За життя людина з’їдає 30 000 тон їжі. Чи вся ця їжа є корисною?! Ні!!! Користь приносить лише те, що організм засвоїв!
  2. Для ефективної роботи наш мозок потребує не лише правильного відпочинку, але й повноцінного харчування. Саме тому у нашому щоденному раціоні повинні бути:

– глюкоза (проте солодощі й випічку, які є простими вуглеводами, краще замінити складними вуглеводами (цільнозерновими злаками, морквою, кабачками);

– омега-3 (перевагу слід надавати саме тим продуктам, які містять корисні жири, а це – риба, горіхи, авокадо, кокос, насіння);

– фосфоліпіди (їх нестача призводить до підвищеної втомлюваності, дратівливості, ослаблення пам’яті. Поповнити запаси фосфоліпідів можна із м’яса, птиці, печінки, яєць, зелених листкових овочів, молочних продуктів, бобових);

– цинк (при його нестачі можуть з’являтися судоми, порожній розум, втрата апетиту, апатія. Багатими на цинк є цільнозернові крупи, хліб з висівками, буряк, помідори, ікра, болгарський перець, птиця, морська риба);

– так звані інтелектуальні нутрієнти (це вітаміни групи В, що впливають на наше психічне здоров’я. Якщо їх не вистачає, можуть проявлятися такі ознаки як погана пам’ять, дратівливість, психози, депресія, стрес, тривога та розсіяність; магній – від нестачі магнію з’являється розсіяність та безсоння).

  1. Крім цього, важливо не заїдати стреси та поганий настрій чимось «смачненьким». Вчіться справлятись з негативними емоціями без додаткового стимулу, а «смачненьке» має бути винагородою;
  2. Їсти потрібно відповідно до свого біоритму (хтось «сова», хтось «жайворонок», а хтось «голуб» (сова+жайворонок). Проте запам’ятайте: Сніданок має бути обов’язково!!! Найкраще наш організм засвоює їжу з 13:00 – 15:00 год, тому обід має бути повноцінним!!! Вечеря має бути мінімум за 2 год. до сну, а не до 18 год.))

 

9 квітня

9 квітня, усі охочі студенти факультету взяли участь у турнірі з настільного тенісу, який проводився у гуртожитку № 7.

Настільний теніс вважається одним із найпопулярніших видів спорту у світі. Веселий і нескладний, прості правила якого може освоїти навіть дитина, але при цьому вимагає витримки, кмітливості і віртуозної координації рухів. Людина, яка грає в настільний теніс, не лише підтримує свою фізичну форму, а й розвивається інтелектуально, адже під час гри потрібно постійно аналізувати ситуацію, миттєво обирати тактику та ефективно застосовувати різні технічні прийоми.

Незважаючи на те, що кожен учасник змагався сам за себе, дух конкуренції просто розчинився в дружній атмосфері. Титул кращого гравця в настільний теніс здобув Андрій Свіржевський. Друге місце в Олександра Гнатенко, а третє – у Владислава Маківського.

 

10 квітня

Третій день у рамках «Тижня здоров’я» був приурочений психічному здоров’ю.

Психічне здоров’я має найважливіше значення для нашої колективної та індивідуальної здатності мислити, проявляти емоції, спілкуватися один з одним і отримувати задоволення від життя. Водночас, кожна людина на своєму життєвому шляху доволі часто стикається із труднощами (від дрібної проблеми до трагічної ситуації), що викликають емоційні реакції негативного типу, тобто стрес.

Допомогти студентам розібратись із сутністю стресу, його видами, причинами виникнення та можливими шляхами подолання зголосились працівники Психологічної служби університету Ольга Конюх, Світлана Незабитовська та Віта Кайгародова, які провели тренінг «Антистрес».

Головна теза дня – «контролювати негативні емоції нескладно, головне – навчитись брати на себе відповідальність за власні думки, емоції, графік дня, оточуюче середовище та реакцію на виклики долі».

А для тих, хто не був учасником психологічного тренінгу, розповідаємо: для протидії стресу слід використовувати здорові способи, а не поширені шкідливі й недієві. Серед них:

  1. УНИКАЙТЕ НЕПОТРІБНОГО ДИСКОМФОРТУ

✔ Навчіться говорити «ні». Знайте межі своїх можливостей та дотримуйтесь їх.

✔Уникайте людей, які вас дратують.

✔Візьміть під контроль оточення (якщо вечірні новини засмучують вас, вимкніть телевізор).

✔Упорядкуйте свій список справ (якщо у вас занадто багато справ, розподіліть їх на першочергові та другорядні).

  1. НАМАГАЙТЕСЯ ЗМІНИТИ СИТУАЦІЮ

✔Не стримуйте переживання у собі, а висловлюйте свої почуття;

✔Будьте готові до компромісу;

✔Будьте більш рішучими;

✔Керуйте своїм часом.

  1. НАМАГАЙТЕСЯ ПРИСТОСУВАТИСЬ ДО ДЖЕРЕЛ СТРЕСУ

✔ Перегляньте ставлення до проблеми, оцініть стресову ситуацію з позитивної точки зору.

✔Перегляньте свої стандарти (встановіть розумні вимоги для себе та інших людей, а також навчіться сприймати й оцінку «добре» у вашому житті)

✔Зосередьтесь на позитиві (знайдіть час, щоб поміркувати над усім, що ви цінуєте у вашому житті, зокрема власні позитивні якості й таланти)

✔Контролюйте ваше ставлення до речей (якщо ви бачите в собі лише хороші речі, у вас більше шансів почуватися добре)

Крім цього, ПРИЙМАЙТЕ СПОКІЙНО РЕЧІ, ЯКІ НЕМОЖЛИВО ЗМІНИТИ та ЗНАЙДІТЬ ЧАС ДЛЯ ВЕСЕЛОЩІВ І РЕЛАКСАЦІЇ!!!

 

11 квітня

У четвер, 11 квітня, у гуртожитку № 7 відбулося змагання з силового виду спорту – армреслінгу.

Цей вид спорту з’явився півстоліття тому в Америці та став широко популярним у всьому світі. Армреслінг – настільна боротьба однією рукою, що проводиться за певними правилами на спеціальних столах. Він не потребує якоїсь особливої екіпіровки, головне, що потрібно – це сила, спритність і витривалість – якості, властиві будь-якому справжньому чоловікові.

За підсумками змагань призові місця розподілилися в наступному порядку:

3-є місце посів Катинський Ігор,

2-ге – Марусов Тарас.

Богатирем факультету управління фінансами та бізнесу став Кальмук Назар.

 

12 квітня

У п’ятницю студенти факультету управління фінансами та бізнесу взяли участь у велоквесті – активній квест-грі на велосипедах із 10 точками (локаціями) в центральній частині Львова, на кожній з яких потрібно було виконати спеціальне завдання. Серед завдань були як рухливі та активні, наприклад, руханка із перехожими (найкраще із цим завданням справились Ольга Кришталь та Наталія Горанська, які залучили цілу екскурсійну групу!), так і ті, на яких учасники мали можливість проявити свої інтелектуальні здібності (ребуси, питання на швидкість, загадки, з’єднання частин висловів про здоров’я, написання якнайбільшої кількості слів з букв слова «Рентгеноелектрокардіограма» та ін.).

Враховуючи старання учасників, було визначено не 3, а 4 призові місця! Отож, призерами велоквесту стали:

4-е місце – Дарія Зелінська;

3-є місце – тандем Ольга Кришталь та Наталія Горанська;

2-е місце – Романія Палій;

1-е місце – Діана Корень!

Усі призери були відзначені грамотами, а також вітамінними подарунками – соками та фруктовими міксами.

Щиро вдячні усім студентам, які брали активну участь у «Тижні здоров’я» та які допомагали у його проведенні, у т.ч. студраді факультету. Окрема подяка – за приклад і натхнення, за інформаційну та організаційну підтримку – голові студентського профбюро факультету Катерині Жовтяк та усій її команді!

«Тиждень здоров’я» оголошуємо завершеним. Бережіть своє здоров’я, адже це – безцінний дар!!!