ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ: ОСВІТЯНСЬКІ ЗУСИЛЛЯ КАФЕДРИ І СУЧАСНІ ПОТРЕБИ

30.01.2017 | 14:19

Динаміка прояву та вирішення проблемних питань розвитку області у попередніх періодах і завдання на перспективу стала предметом творчого обговорення в січневих звітах департаментів Львівської обласної державної адміністрації, які пройшли у сесійній залі Львівської обласної ради. З позиції інтересів становлення сучасної спеціальності «Публічне управління та адміністрування» у даних обговореннях прийняли участь і працівники факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка: завідувач кафедри, професор Карпінський Б.А., доценти Маліновська О.Я., Комарницька Г.О., які цілеспрямовано сконцентрували увагу присутніх на окремих питаннях, які вже є і можуть бути в околі інтересів становлення спеціальності «Публічне управління та адміністрування» та систематизації наукової позиції випускової кафедри із даної спеціальності в інтересах підвищення благополуччя населення і життєзабезпечення виробничих галузей Львівської області.

Зокрема, завідувачем кафедри економіки та менеджменту, професором Карпінським Б.А. були порушені актуальні питання щодо зносу основних фондів області, які наблизились до 80%, що становить загрозу у випуску конкурентоспроможної продукції з високою доданою вартістю; аспектів формування державотворчого патріотизму нації на засадах кількісної (податкової) домінанти у регіональному розрізі; проблематиці формування спеціального наукового підрозділу, який би займався комплексними питаннями соціального і фінансово-економічного розвитку Львівсько-Волинського вугільного басейну, що стає особливо актуальним, виходячи з стратегічних пріоритетів підвищення енергетичної безпеки в регіоні та відчутної втрати виробничо-вугільних потужностей на Донбасі через агресивні дії держави-анексора.

Особливий інтерес, який цікавить і працівників кафедри, пов’язаний з реальною потребою обласної адміністрації вже в якості роботодавця, у фахових, патріотично налаштованих, здатних творчо і активно працювати над формуванням і втіленням десятків програм у різних напрямках соціально-економічного розвитку області, працівниках, тобто випускниках управлінської спеціальності «Публічне управління та адміністрування». Так, лише у відділах департаменту економічної політики на початок 2017 року наявні 6 вакантних місць для цілеспрямованих і амбітних випускників. Такі кадрові можливості свідчать за зацікавленість інституцій вищого рівня у підготовці кваліфікованих працівниках та виділяє напрями щодо активізації наголосів освітян у практичній підготовці фахівців, які володіють сучасними знаннями і вміють їх оперативно застосовувати на практиці. Об’єктивно, що фундаментальна роль у підготовці таких працівників відводиться випусковій кафедрі, яка має ґрунтовно працювати з студентами. Зокрема, саме на таку співпрацю спрямовуються і зусилля наукового студентсько-аспірантського гуртка кафедри «Державотворець» (під системною опікою професора Карпінського Б.А., доцента Комарницької Г.О.), через діяльність котрого вирішуються питання налагодження тісної взаємодії, насамперед у практичній площині, студентської молоді з відповідними структурними підрозділами Львівської обласної державної адміністрації.