ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ: НАУКОВИЙ ПОГЛЯД НА ФОРМУВАННЯ І ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ДОМІНАНТ ДЕРЖАВОТВОРЧОГО ПАТРІОТИЗМУ НАЦІЇ

10.10.2017 | 14:54

9 жовтня 2017 року на факультеті управління фінансами та бізнесу в рамках заходів до Дня Університету заслухано відкриту лекцію професора Карпінського Б.А. (кафедра економіки та менеджменту) на тему «Державотворчий патріотизм нації: доктрина оцінювання та порівняння домінант у системі публічного управління та адміністрування».

На початку лекції професором Карпінським Б.А. коротко, але ємнісно, охарактеризовано науковий потенціал Університету та місце в ньому факультету управління фінансами та бізнесу. Зазначено, що наукові школи, які працюють в Франковому навчальному закладі відомі далеко за межами держави своїми пріоритетними результатами, які його професорсько-викладацьким колективом органічно вплітаються в освітній процес, забезпечуючи стійкий зв’язок сучасних наукових поглядів та формування сучасних знань у студентської молоді. Одним із наукових напрямків, якій динамічно розвивається на факультеті, зокрема, кафедрі економіки та менеджменту, стало як виділення доктрини і особливостей прояву державотворчого патріотизму нації на кожному з етапів становлення державотворення, так і розробка підходів до його активізації. Лектором обґрунтовано підкреслено, що концентрація спільних зусиль на активізацію фундаментальних засад державотворчого патріотизму нації через комплексне задіювання методів і технологій публічного управління та адміністрування, дозволятиме Україні бути в числі держав, які можуть ефективно спрямовувати зусилля на підвищення благополуччя, здоров’я та довголіття населення. Означене принципово важливе і в контексті отримання додаткових фінансових преференцій за проведення системних управлінських реформ в окремих сегментах національної економіки, включаючи й освітню сферу.

 

Доповідачем творчо проаналізовано проблематику та місце освітян у науковому пошуку, синтезовано і продемонстровано сутнісні засади державотворчого патріотизму з позиції податкової домінанти. Детально окреслено і обґрунтовано потребу введення в Конституцію України принципової парадигми щодо державотворчого патріотизму нації з позиції податкової домінанти та запропоновано оригінальну методику оцінювання та порівняння якісної і кількісної складових з позиції прийняття управлінських рішень. Важливе місце в лекції було приділено сучасним проблемним аспектам: зносу основних фондів (вони перейшли 84%), фінансовим питанням євроінтеграції, визначенню загарбницької політики держави-анексора та методології оцінювання ресурсно-фінансових втрат України. Розглянуто можливості оцінювання професорсько-викладацького складу на основі цитованості (індексу Гірша), виходячи з доктрини державотворчого патріотизму нації. Зокрема, професор Карпінський Б.А. за загальноприйнятим рейтингом Бібліометрики української науки і сайту Google Scholar з індексом Гірша – 17 входить в десятку найбільш цитованих вчених України з напряму фінанси та в сороківку вчених з напряму економіка (на даний час посилання на його наукові праці перейшли гросмейстерський рубіж у 1000). Закономірно, що чим більше буде таких науковців, тим буде вища конкурентоспроможність української науки у глобалізованому науковому просторі, оскільки саме цитованість автора за даним індексом свідчить, що його наукові результати є запитувані науковим середовищем і суспільством, а значить ефективно витрачаються кошти платників податків.

Важливо також, що відкрита лекція інтегрально побудована на оригінальних наукових дослідженнях професора Карпінського Б.А. з означеної проблематики, які володіють світовою пріоритетністю, що підтверджено вже понад півсотнею свідоцтв від Державної служби інтелектуальної власності України. Лекцію супроводжував цілеспрямовано підібраний різноманітний презентаційний матеріал, який включав картографічні, статистичні, графічні та фотографічні дані із тематики, що дозволило доповідачу застосовувати прийоми цікавої розповіді, показу, характеристики, пояснення, коментування і зберегти стійку увагу слухачів протягом всього виступу.

Слова подяки від студентів були найкращою і переконливою ілюстрацією розуміння актуальності і потреби у фундаментальних дослідженнях формування і взаємозв’язку домінант державотворчого патріотизму нації та ефективності відкритої лекції професора Карпінського Б.А. в рамках Дня Університету.