Науковий семінар «Зворотна іпотека як ефективний фінансовий інструмент іпотечного ринку»

04.06.2018 | 18:54

31 травня на кафедрі державних та місцевих фінансів відбувся науковий семінар «Зворотна іпотека як ефективний фінансовий інструмент іпотечного ринку». Цього разу його учасниками стали наші першокурсники, які навчаються за спеціальністю «Фінанси, банківська справа та страхування».

Під час проведення заходу доцентом кафедри Дубом Андрієм Романовичем презентовано результати власних наукових досліджень (центр соціально-економічних досліджень CASE Україна) щодо використання порівняно нового інструменту фінансового ринку – зворотної іпотеки, за допомогою якого літні люди можуть отримати кошти від свого житла й надалі залишитись проживати в ньому. Під час дискусії, обговорювалися питання ризиків застосування зворотної іпотеки, які обумовлені величиною потенційного попиту на неї у людей пенсійного віку, невисокою середньою очікуваною тривалістю життя населення, низьким розміром пенсійних виплат, наявністю у країні самотніх осіб літнього віку, які мають у власності житло.

Студенти висловили своє бачення наявних проблем у сфері кредитування, що здійснюється під вартість нерухомості, у разі якого не передбачається обов’язкового повернення позичених коштів особою, яка взяла кредит, а також проблемних аспектів вітчизняного пенсійного забезпечення. Розглядалися можливі напрямки їх вирішення.

Серія наукових семінарів із молодими науковцями, започаткована на кафедрі державних та місцевих фінансів, матиме традиційне продовження у наступному навчальному році.