Науковий семінар «Державне регулювання оплати праці в Україні»

01.06.2017 | 18:07

31 травня на кафедрі державних та місцевих фінансів для студентів-першокурсників відбувся науковий семінар «Державне регулювання оплати праці в Україні»зорганізований учасниками наукового гуртка «ФІНАНСІВ І БІЗНЕСУ» (керівник доц. Татарин Н.Б.).

У рамках заходу було обговорено ряд питань, пов’язаних з державним  регулюванням оплати праці працівників, зокрема із підвищенням рівня мінімальної заробітної плати, яке відбулося в Україні з 1 січня 2017 року. Акцентувалася увага на позитивних, а також негативних моментах проведення реформ у цій сфері.

Наводилися приклади країн ЄС, де  значна частина мінімальної заробітної плати не оподатковується. Учасники наукового семінару визначили ризикові моменти, пов’язані із державним регулюванням оплати праці, які стосувалися необхідності пошуку джерел її фінансування, ризиком росту безробіття на малих підприємствах, зростанням розміру єдиного соціального внеску та збільшенням штрафів за порушення трудового законодавства.

Зважаючи на проблематичність даного питання, продовження наукових дискусій на цю тему (у частині, яка стосується розміру мінімальної заробітної плати, що буде встановлений Верховною Радою України у законі про Державний бюджет України на 2018 р.) відбудеться у наступному навчальному році.

Бажаємо усім успішного завершення семестру!