«Модель Ради міністрів Європейського Союзу».

06.11.2019 | 23:23

     

29 жовтня 2019р. з 9:30 по 14:00 на факультеті управління фінансами та бізнесу було проведено науково-практичний захід «Модель Ради міністрів Європейського Союзу». Організаторами події виступили Студентська Рада та Профбюро факультету спільно із Західноукраїнським дослідницьким центром з європейських студій та Young european ambassadors and the network coordinators, in the framework of the ‘eu neighbours east’ project.
Участь в симуляційному засіданні взяли студенти 1-ого та 2-ого курсів, а також студенти з інших факультетів Університету, які виступили у ролі єврокомісарів та міністрів країн-учасниць ЄС.
Також, у ролі експертів заходу були запрошені.
Експерти:
Стасишин Андрій Васильович – кандидат економічних наук, доцент, декан факультету управління фінансами та бізнесу ЛНУ імені Івана Франка
Головко-Гавришева Оксана Ігорівна – кандидат юридичних наук, доц., доцент кафедри европейського права факультету міжнародних відносин ЛНУ імені Івана Франка, завідувач Західноукраїнського центру з європейських студій (Центру досклналості імені Жана Моне), президент Української Асоціації Європейських Студій.
Краєвська Оксана Анатоліївна – кандидат політичних наук, доц., доцент кафедри країнознавства факультету міжнародних відносин ЛНУ імені Івана Франка, старший науковий співробітник Західноукраїнського центру з європейських студій (Центру досклналості імені Жана Моне), інституційний координатор програми ERASMUS+ в ЛНУ імені Івана Франка
Капленко Галина Вікторівна – кандидат економічних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри економічної теорії факультету управління фінансами та бізнесу ЛНУ імені Івана Франка
Зеленко Василь Анатолійович – кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економічної теорії факультету управління фінансами та бізнесу ЛНУ імені Івана Франка, старший науковий співробітник Західноукраїнського центру з європейських студій (Центру досклналості імені Жана Моне)
Із вітальним словом виступив декан факультету Стасишин А.В. У своїй промові Андрій Васильович вказав на актуальність обговорюваних проблем та побажав студентам плідної дискусії. У підсумку було зазначено, що керівництво факультету всіляко буде підтримувати подібні ініціативи студентів.
Перед першим пленарним засіданням слово взяли «експерти заходу» Зеленко В.А. та Краєвська О.А., які у своїх промовах привітали учасників, побажали їм успішної роботи, а також зазначили, що даний формат заходів демонструє певну синергію ефективності грантових проектів, співфінансованих програмою ЄС Еразмус + і реалізованих на базі ЛНУ імені Івана Франка, а також викладачів і студентів. Оксана Анатоліївна коротко пригадала учасникам регламент роботи Ради ЄС, а також закликала усіх студентів активно брати участь у програмах академічної мобільності ЄС.
Перед початком засідання представник «Young european ambassadors and the network coordinators, in the framework of the ‘eu neighbours east’ project» Демко Віктор Володимирович провів для учасників захопливу гру у форматі Kahoot. Переможцями вікторини на тему «Європейський союз для молоді» стали Цюник Софія (гр. УФФ-22с), Цимбал Катерина (гр. УФФ-23с) і Дармограй Олександр (гр. УФФ-13с ).
Під час першого пленарного засідання були розглянуті питання, що стосуються змін в економіці задля нормалізації екологічної ситуації, соціальних виплат біженцям, а також доцільності продовження будови проекту «Північного потоку – 2». Учасники активно дискутували, пропонували власні варіанти вирішення даних проблем, критикували один одного, але попри власні переконання відстоювали інтереси держави, яку представляли.
Під час другого засідання були розглянуті проблемні питання стосовно необхідності трансформації програми Східного Партнерства, існування заморожених конфліктів на території Молдови, Грузії і України, а також торгівельної війни між США і Китаєм: застереження для ЄС.
У підсумку обговорень даної тематики учасники висловили свою позицію щодо внутрішньої політики в країнах формату Східного Партнерства і акцентували увагу не лише на необхідності контролю за впливом РФ на дані регіони, а й на потребі більш інтенсивного впровадження реформ в країнах-учасниках. Також студенти зазначили необхідність створити окремий європейський Інтернет-простір в ЄС, який буде незалежним як від США, так і від Китаю.
Серед проектних рішень, які в кінцевому результаті були прийняті, можна виділити наступні: формування європейського Інтернет-простору, створення спеціальної комісії з питань мігрантів, посилення та переформатування співпраці з країнами-учасницями Східного Партнерства, створення окремого консультаційного органу, який посилюватиме інституційну співпрацю між державами та урядом ЄС стосовно посилення існуючих угод про асоціацію. Засідання завершилося спільним голосуванням щодо пропонованих проектних рішень.
Зі завершальним словом виступила О.І. Головко-Гавришева. Оксана Ігорівна поділилася приємними враженнями від проведеного заходу, зробила слушні рекомендації та коментарі обговорюваних проблем, зокрема і того, що у прийнятті будь-якого рішення щодо політики ЄС слід враховувати компоненту з прав людини. В.А. Зеленко зазначив, що посилення протекціонізму між ЄС, США та Китаєм загрожує подальшому розвитку світової економіки, яка, за словами науковців, перебуває на порозі наступної фінансово-економічної кризи.
Усі експерти та студенти дійшли спільної згоди і надалі організовувати подібні заходи з проблематики європейської інтеграції. Формат таких зустрічей суттєво підвищує рівень компетенцій у студентів, а їхня ініціативність у поєднанні з досвідом представників експертного середовища допоможе усім нам спільно будувати проєвропейську успішну Україну.
Організатори заходу висловлюють подяку керівництву факультету, студентам, експертам, партнерам та усім, хто долучився до проведення даної події.

Фото заходу доступні за посиланням: https://photos.app.goo.gl/f7zq6esNW2nWwYe76