Круглий стіл «Візуалізація динаміки обсягів заробітної плати»

08.10.2019 | 20:34

8 жовтня 2019 р. кафедрою економічної кібернетики факультету управління фінансами та бізнесу ЛНУ ім. Івана Франка організовано круглий стіл «Візуалізація динаміки обсягів заробітної плати» для студентів, що навчаються на спеціалізації «Інформаційні технології в бізнесі» спеціальності 051 «Економіка». Захід проведено у рамках святкування «Дня Університету».

Метою проведеного заходу було є вивчення можливостей застосування інструментів Tableau для моделювання значень показників середньої заробітної плати в Україні у динаміці.

У виступі Мищишина О.Я. йшлося про те, що випадкові процеси допомагають зрозуміти зміну характеристик великої групи об’єктів, наприклад, заробітна плата жителів області. Зворотній до групування, процес розгортки на окремі об’єкти дозволяє моделювати процеси при наявності незначної кількості характеристик, наприклад, середнє значення, дисперсія. Для моделювання випадкових процесів використовують рендомні функції, які часто є нерелевантними. Цікавими є збіжні послідовності рекурентних функцій, які, з одного боку, дозволяють відображати стани порядку і хаосу, а, з другого боку, відігравати роль рендомних функцій. Моделюючи процеси динаміки заробітної плати, необхідно дотримуватися певної флуктуації значень: кореляція процесу повинна знаходитись далеко від крайніх значень; в свою чергу недосконалість рендомних функцій може також наближати ідеальну модель до реальних значень.