Круглий стіл на тему: «Соціально-економічна політика ЄС: інвестиційні аспекти».

20.05.2018 | 23:23

На факультеті управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся круглий стіл на тему: «СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА ПОЛІТИКА ЄС: ІНВЕСТИЦІЙНІ АСПЕКТИ».

Захід організовувався кафедрою економічної теорії в рамках реалізації проекту Жана Моне 575241-EPP-1-2016-1-UA-EPPJMO-MODULE «The economy in European integration: internal challenges and external dimensions”.

В сучасних умовах глобалізованого світового розвитку актуалізуються проблеми забезпечення гідного рівня життя населення різних країн світу. Розвиток країн ЄС спрямований на поєднання економічного зростання з підвищенням зайнятості, подолання бідності, високим рівнем соціального захисту та впровадження політики соціального залучення. Для досягнення цієї мети використовуються спеціальні програми фінансування, що спрямовані на вирішення соціальних проблем та проблем зайнятості в країнах ЄС. Основним інструментом реалізації даних програм виступає соціальне інвестування. Для України надзвичайно важливим є дослідження основ впровадження та реалізації європейської соціальної моделі, особливо в умовах імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

У даному круглому столі приймали участь студенти та викладачі факультету управління фінансами та бізнесу, а також гості (науковці-експерти, представники бізнесу, органів державної влади та громадського сектору).

Учасники круглого столу розглядали, аналізували та дискутували із таких проблем:

  • проблеми сучасної соціально-економічної політики в ЄС, в контексті економічної та міграційної кризи, а також нерівномірності в економічному розвитку держав-членів ЄС;
  • обговорення досвіду діяльності інституцій, які надають соціальні послуги і, водночас – виступають активними учасниками інвестиційного ринку у ЄС та Україні (страхових компаній, НПФ, державних цільових фондів, підприємств, які здійснюють соціальні інвестиції);
  • аналіз інвестиційної складової у європейській та українській соціально-економічній політиці;
  • оцінка відповідного досвіду України: визначення основних перешкод, які заважають розвитку інвестиційної діяльності даних інституцій;
  • перспективи подальшого розвитку із застосуванням кращого досвіду Європейського Союзу.

Із вступним словом виступив Андрій Стасишин (декан факультету управління фінансами та бізнесу) та наголосив на актуальності обраної тематики круглого столу, необхідності реалізації вітчизняної соціально-економічної політики, що базується на передовому досвіді держав-членів Європейського Союзу. Зокрема було наголошено, що в контексті соціально-економічних трансформацій, які відбуваються у сучасному глобалізованому світі, на перший план виходить проблема ефективного запровадження програм соціального інвестування, при чому, як зі сторони держави, так – і бізнесу, який усвідомлює, що людський, соціальний капітал у ХХІ столітті постає в основі глобальної конкурентоздатності.

 В подальшому, кожна із студентських доповідей супроводжувалась цікавим обговоренням, часто – дискусією. Зокрема, при обговоренні досвіду ЄС у сфері реалізації інвестиційних програм соціальної політики (доповідь студента Михайла Бірченка) було виокремлено як безумовні переваги такої діяльності, так і приховані загрози.

При обговоренні проблеми функціонування багаторівневих пенсійних систем у Європейському союзі та подальшого проведення пенсійної реформи в Україні (доповіді Богдани Непевної та Ірини Телегій) виникла справжня дискусія.

Так, із своїм коментарем спочатку виступив Олександр Сафін (перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області). Зокрема, він розповів про основні кроки урядових змін у напрямку подальшого реформування пенсійної системи України, зачепивши проблеми старіння населення, низького рівня доходів громадян та значної тінізації вітчизняного ринку праці. Також він наголосив на важливості повноцінного функціонування в Україні багаторівневої пенсійної системи. Потім слово взяла Ірина Залога – заступник начальника управління обслуговування громадян цієї ж установи, яка розповіла про основні аспекти запровадження в Україні накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та про те, які переваги зможуть одержати громадяни від участі у ІІ рівні пенсійної системи.

Наступною із доповіддю виступила Лілія Джиговська, яка провела аналіз адаптації європейського досвіду інвестиційної діяльності компаній зі страхування життя в Україні на сучасному етапі, акцентуючи на тому, що дані установи, поряд із пенсійними фондами, виступають основними інвесторами на фондових ринках країн ЄС.

Цікаві коментарі прозвучали від Андрія Якиміва, президента ТОВ «АйКю Холдинг» (IQholding LLC), к.е.н., доц. кафедри технологій управління НУ «Львівська політехніка». Зокрема, він наголошує, що основні акценти при подальшому реформуванні системи соціального страхування в Україні слід перенести на підтримку малого та середнього бізнесу, який в країнах ЄС виступає основним рушієм економічного зростання. Було вказано, що бізнес в Україні не є мотивованим до сплати податків та єдиного соціального внеску, що і провокує відхід частини економіки у «тінь». Щодо недержавного пенсійного забезпечення – то девальвація гривні останніх років фактично зводить нанівець процеси капіталізації сплачених внесків, навіть за умови доволі високого рівня інвестиційного доходу.

До даної дискусії відразу долучився Петро Гупало – виконавчий директор ПП «Західно-Українська Аудиторська Компанія». Зокрема, він поділився багаторічним досвідом здійснення підприємницької діяльності, зокрема і щодо співпраці із установами, які здійснюють соціальне страхування. Він також вказав на те, що в Україні існують проблеми системного характеру, які суттєво утруднюють проведення задекларованих реформ (в т.ч. пенсійної) та те, що органи Пенсійного Фонду України, незважаючи на вказані проблеми намагаються досягти позитивної динаміки у вирішенні даних проблем.

Василь Зеленко – доц. кафедри економічної теорії, експерт у сфері економіки у європейській інтеграції та соціальної політики, координатор даного проекту вказав на те, що більшість країн ЄС мають позитивний досвід проведення пенсійних реформ та реалізації програм зі страхування життя. Однак, Україні є всі підстави остерігатись повторення іншого іноземного досвіду – країн Латинської Америки, де проведення подібних пенсійних реформ не призвело до очікуваного соціально-економічного ефекту.

Далі із своїми доповідями про проблеми та перспективи соціального інвестування в Україні та Європейському Союзі виступили студентки Діана Трохімчук та Діана Корень.

В подальшому поділилась досвідом реалізації європейським бізнесом соціальних інвестицій Наталія Обедніна – HR business partner Компанії групи Бош «Холгер Крістіансен Продакшн Україна», яка розповіла, що на даному підприємсві кожному найманому працівникові забезпечується т.з. «соціальний  пакет». Вона також наголосила про те, що компанія багато коштів інвестує у навчальні програми власного персоналу.

Галина Заяць – заступник начальника відділу ділових індустрій управління економіки департаменту економічної політики Львівської міської ради розповіла про підтримку органами місцевого самоврядування практики соціального підприємництва у місті Львові, а також навела багато прикладів уже діючих у місті таких підприємств, коротко характеризуючи досвід їх роботи.

Цікаві ремарки зробив Микола Крат – аналітик програм громадської організації «Європейський діалог», який у підсумку зауважив на ряд проблем у багатьох країнах Європейської Спільноти в частині ефективної реалізації соціально-економічної політики (старіння населення, міграції тощо) та на те, що Україна повинна обрати власну соціальну модель.

Оксана Головко-Гавришева – к.ю.н., доц. каф. європейського права ЛНУ ім. Івана Франка, координатор та учасник проектів ЄС, експерт проекту «Association4U» при МЕРТ у підсумку зауважила на суттєві проблеми у плані адаптації системи вітчизняного законодавства у сфері соціальної політики до положень Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема на те, що в умовах вітчизняного правового та соціально-економічного середовища європейська практика може себе показувати зовсім по іншому, на відміну від ЄС. Відтак, існує нагальна проблема проведення якісних досліджень (та потреба у фахівцях) з метою підвищення ефективності даного процесу.

Окрема дискусія серед учасників була присвячена питанню реалізації в Україні соціально-економічних проектів та програм за допомогою співфінансування донорськими організаціями з ЄС. Було відзначено, що в Україні є суттєва нестача досвіду із залучення грантових коштів у бізнесу, органів влади та громадських організацій. Було обговорено можливості, які існують у нашій державі для покращення даної ситуації.

Наприкінці заходу кожен із експертів зробив невеликі коментарі у вигляді висновків та пропозицій. Олег Гупало – к.е.н., доц., завідувач кафедри економічної теорії факультету управління фінансами і бізнесу ще раз наголосив на актуальності обраної теми заходу та зробив невелике узагальнення та поділився власним досвідом пенсійного забезпечення. На завершення, Василь Зеленко подякував присутнім за цікаві доповіді та жваву дискусію та вручив усім учасникам сертифікати.

У підсумку, учасники круглого столу дійшли згоди щодо необхідності продовження та посилення започаткованої співпраці з обговорень проблем адаптації досвіду Європейського Союзу щодо здійснення різних напрямків економічної політики в Україні.

Фото заходу можна переглянути за посиланням: https://photos.app.goo.gl/0ZFL9CjMgh0kQXNh1

Програма

Сертифікат участика круглого столу