17 травня 2017 р. на факультеті управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся круглий стіл на тему: «ПОГЛИБЛЕНА ТА ВСЕОХОПЛЮЮЧА ЗОНА ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ: ДОСВІД ТА СТРАТЕГІЇ»

23.05.2017 | 10:38

17 травня 2017 р. на факультеті управління фінансами та бізнесу

Львівського національного університету імені Івана Франка

відбувся круглий стіл на тему:

«ПОГЛИБЛЕНА ТА ВСЕОХОПЛЮЮЧА

ЗОНА ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ: ДОСВІД ТА СТРАТЕГІЇ»

Захід організовувався кафедрою економічної теорії в рамках реалізації проекту Жана Моне 575241-EPP-1-2016-1-UA-EPPJMO-MODULE «The economy in European integration: internal challenges and external dimensions”.

На сьогодні Європейський Союз є одним з найбільших торговельних партнерів України. Близько тре­тини зовнішньоторговельного обороту України припадає на торгівлю з країнами ЄС, а обсяг прямих інвестицій в економіку України з країн ЄС складає 80% загального обсягу ін­вестицій в Україну.

Частина Угоди про асоціацію щодо по­глибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) передбачає далекосяжне спрощення режиму регулювання взаємної торгівлі та від­повідну гармонізацію правил, що регулюють цю сферу: як тих, що стосуються внутрішніх правил, так і тих, що регулюють зовнішньо­торговельну політику. Загальною метою ПВЗВТ буде поступова інтеграції України до внутріш­нього ринку ЄС. Відтак, дослідження та обговорення проблем підвищення ефективності співпраці з європейським Союзом у сфері торгівлі перебуває саме на часі.

У круглому столі приймали участь студенти та викладачі факультету управління фінансами та бізнесу, а також гості (науковці-експерти, представники бізнесу та громадського сектору)

Учасники круглого столу розглядали, аналізували та дискутували із таких проблем:

  • теоретична сутність поняття «Зона вільної торгівлі»;
  • економіко-правові засади функціонування ПВЗВТ згідно Угоди про асоціацію між Україною та ЄС;
  • соціально-економічні та політико-правові наслідки від запровадження ПВЗВТ в Україні. Аналіз реальних можливостей та загроз;
  • перший досвід функціонування ПВЗВТ в Україні. Цікаві факти та історії успіху.

Із вступним словом виступив Андрій Стасишин (в.о. декана факультету управління фінансами та бізнесу) та наголосив на актуальності обраної тематики круглого столу, необхідності ефективного функціонування ПВЗВТ між Україною та ЄС в контексті соціально-економічних трансформацій сьогодення, які нададуть додаткові можливості доступу українських товарів на ринки ЄС та призведуть до гармонізації внутрішніх правил економічної політики відповідно до європейських.

В подальшому, кожна із студентських доповідей супроводжувалась цікавим обговоренням, часто – дискусією. Зокрема, при обговоренні концептуальної сутності ПВЗВТ (доповідь студента Михайла Бірченка) свій коментар зробив проф., д.ю.н. Михайло Микієвич (завідувач кафедри європейського права факультету міжнародних відносин), наголосивши на важливих проблемах у сфері правового регулювання економічної діяльності підприємств при здійсненні ними експортно-імпортних операцій, а також на тому, що основним завданням держави, при імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, є забезпечення ефективного конкурентного середовища. Було здійснено короткий юридичний аналіз основних окремих положень цього документу.

При обговоренні проблем підвищення ефективності експорту до ЄС (Уляна Щудло) слово взяла Мар’яна Луцишин – менеджер Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації. Вона поділилась досвідом діяльності їхньої організації, навівши конкретні приклади того, як можна цілком офіційно, не виходячи за межі правового поля, вирішувати проблеми діяльності бізнесу в плані здійснення експортно-імпортних операцій, реєстрації, ліцензування тощо. Студенти активно задавали доповідачам запитання.

До дискусії також долучився Ростислав Лотош – засновник ЗАТ «ТЕМПО». Він зазначив, що їхня компанія займається торгівлею харчових добавок ще від початку 1990-х рр. Щодо впливу запровадження ПВЗВТ, було відзначено, що при виході на зовнішні ринки ЄС вітчизняні підприємці зустрічаються з нестачею досвіду, недосконалістю вітчизняного законодавства, а також відсутністю ефективної інформаційно-роз’яснювальної роботи зі сторони органів влади.

Студенти Олена Вапнічна, Ващук Ольга, Лілія Джиговська та Соломія Баранова із різних сторін провели аналіз положень Угоди про асоціацію щодо доступу товарів та послуг на ринки та розглянули такі проблеми, як: тарифна лібералізація, санітарні та фіто-санітарні заходи, технічні стандарти, діяльність системи державних закупівель «ProZorro».

Важливий коментар із цих питань зробила Оксана Головко-Гавришева – к.ю.н., доц., незалежний експерт з міжнародного права і права ЄС, координатор проектів ЄС, зокрема за програмою Жана Моне. Вона наголосила, що на першому місці серед основних перешкод при виході вітчизняного бізнесу на ринки ЄС є проблема подолання психологічного бар’єру (страху) у свідомості підприємця перед невідомим ринком ЄС. Особливістю українського бізнесу часто є невміння відстоювати свої інтереси, стояти у фарватері законодавчих ініціатив, як це робиться у європейському Союзі. Експерт також наголосила на багатьох невирішених правових проблемах.

Цікавим було послухати доповідь Адама Каловскі – доктора Інституту підприємництва Головної торгової школи у Варшаві.  Насамперед, він ділився досвідом Польщі щодо запровадження зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Пан Каловскі зазначив те, що Україна по багатьох питаннях щодо імплементації Угоди про асоціацію наслідує досвід поляків. Особливої уваги було приділено питанням проведення Європейським Союзом спільної сількогосподарської політики та відповідного досвіду Польщі.

В обговоренні даних проблем разом зі студентами брали активну участь доценти Оксана Пікулик, Любов Перетятко та Іванна Мищишин.

Завідувач кафедри економічної теорії, доцент Олег Гупало наголосив на актуальності реагування на зростаючий вплив процесів глобалізації при формуванні кожною країною власної торгівельної стратегії та досвіду Європейського Союзу у вирішенні цих проблем.

Заключним питанням було обговорення доповіді студента Петра Назара про запровадження в Україні альтернативної енергетики. Дана проблема призвела до доволі жвавих дискусій серед учасників.

Із заключним словом виступив Василь Зеленко – доцент, координатор проекту за програмою Жана Моне на кафедрі економічної теорії. Він розповів присутнім про основні здобутки України в процесі імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, особливо – у плані запровадження ПВЗВТ, спираючись на дослідження експертів та результати урядового звіту про виконання Порядку денного асоціації та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

У підсумку, учасники круглого столу дійшли згоди щодо необхідності продовження та посилення започаткованої співпраці викладачів і студентів факультету управління фінансами та бізнесу з зовнішніми науковцями-експертами, представниками бізнес-структур та громадських організацій у напрямку «економіка в європейській інтеграції».

 

Фото заходу можна переглянути за посиланням:

 https://goo.gl/photos/W82eDKPFKBR1gTqA6