ОПТИМІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИМИ ПОЦЕСАМИ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра цифрової економіки та бізнес-аналітики
Науковий керівник – д-р екон. н., проф. Шевчук І.Б.

Узагальнені результати виконання теми у 2023 році:

Проведено оцінку стану цифрового розвитку України та кіберзагроз, яких країна зазнала та сформульовано основні рекомендації щодо подальшого цифрового розвитку України. Досліджено перспективи застосування систем штучного інтелекту у сфері економіки та розроблено інформаційну систему web-сервісу підприємства web-студії з елементами рекомендаційної системи на основі запитів користувача. Обгрунтовано застосування низки економіко-математичних методів та інформаційних технологій у діяльності установ освіти, роздільної утилізації відходів, динаміки демографічних процесів у Галичині. Зокрема, застосовано математичні методи статистики для аналізу забезпечення дітей місцями в навчальних закладах міста Львова. Розроблено методику оцінки обсягів утилізованих відходів.

Обгрунтовано, що цифровізація країни має бути комплексною (повний і всеохопний перехід на цифрові технології), а не точковою (покращення якості певних систем чи сфер життя громадян). Будь-яке нововведення має бути обґрунтоване з точки зору бізнес-процесів та потреб компанії, а кожен проєкт у сучасних умовах має містити IT-складову.

Розглянуто особливості застосування інформаційних технологій у фінансовій сфері. Проаналізовано основні аспекти застосування мікро- та макроекономічного аналізу діяльності фірм та їх інформаційного забезпечення.

Досліджено вплив тіньового сектору економіки на фінансову стабільність держави. Розглянуто причини існування тіньової економіки та види тіньової економіки. Виконано SWOT-аналіз впливу тіньової економіки на фінансову стабільність держави, де проаналізовано сильні та слабкі сторони тіньової економіки, можливості та загрози, які вона створює.

В межах виконання теми опубліковано:

Монографії

  1. Шевчук І. Б. Основні тренди цифровізації бізнес-середовища України. The level of development of science and technology in the XXI century’2023» (серія монографій «European Science», Карлсруе, Німеччина. URL: https://desymp.promonograph.org/index.php/sge/issue/ archive

Також, опубліковано 11 статей та 31 тези доповідей на конференціях.